Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief Lid worden

Geplaatst op 25 april 2025

Wie behandelt jouw pensioengeschil?

Aan de vooravond van de grootschalige pensioentransitie heeft rechtsbijstandsverzekeraar DAS per 1 januari 2025 haar polisvoorwaarden gewijzigd. Geschillen over het invaren van pensioenaanspraken zijn uitgesloten van dekking. Discussies over de wijziging van de pensioenregeling en het invaren liggen echter voor de hand. En individueel bezwaar maken tegen invaren is niet mogelijk. Wie behandelt dan jouw pensioengeschil?

Geschilleninstantie Pensioenfondsen

Per 1 januari 2024 is de Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP) opgericht. De Ombudsman Pensioenen maakt hier ook deel van uit. Het GIP behandelt pensioengeschillen met pensioenfondsen. Óók betreffende de uitvoering of toepassing van het invaarbesluit, maar niet over de inhoud daarvan. Het GIP behandelt deze klachten als onafhankelijke geschilleninstantie en alle pensioenfondsen zijn aangesloten. Aan de bemiddeling en beslechting zijn geen kosten verbonden. Een laagdrempelige optie dus. Daarbij kan worden gekozen voor een bindende of niet bindende uitspraak. Dit is van belang voor de plicht tot naleving én het mogelijke vervolg.

 

Kifid

Het Kifid behandelt klachten over financiële producten. Bijvoorbeeld van een (pensioen)verzekeraar of een premiepensioeninstelling. Eerst dient de interne klachtenprocedure bij de verzekeraar te worden doorlopen. Is de klacht niet opgelost? Dan neemt het Kifid de klacht in behandeling. Het Kifid kijkt of bemiddeling mogelijk is. In andere gevallen doet het Kifid uitspraak in een bindende óf niet bindende uitspraak. Dat is bij het aanbrengen een belangrijke keuze. Bij een niet-bindende uitspraak staat de weg naar de civiele rechter open. Echter is een verzekeraar dan niet gehouden aan de uitspraak.

Procedure bij de rechtbank

Kom je er niet uit met jouw werkgever, het pensioenfonds of de verzekeraar? Dan is het starten van een juridische procedure mogelijk. Belangrijk is dan bij welke rechter je moet zijn. Heb je een geschil over de pensioenovereenkomst? Dan is de kantonrechter (meestal) bevoegd daarover te oordelen en is dan geen procesvertegenwoordiging noodzakelijk. De aard van het geschil bepaalt echter welke rechter bevoegd is, kanton of civiel. Ook van belang is de vraag bij welke rechtbank je moet zijn. Dat is meestal afhankelijk van de woon- of vestigingsplaats van de gedaagde partij.

Regelrechter

Nieuw per 1 maart 2025 is de ‘regelrechter’, bijvoorbeeld voor werknemers met vorderingen op basis van een arbeidsovereenkomst. Op dit moment is de regelrechter als experiment bij vier rechtbanken actief. De regelrechter heeft het doel sneller, makkelijker en goedkoper als hulp te dienen voor ‘eenvoudige problemen’. Onduidelijk is nog of pensioengeschillen ook door de regelrechter in behandeling kunnen worden genomen. Of dat dit gezien de complexiteit daar niet voor in aanmerking komt of wenselijk is. Na het indienen van de aanvraag beoordeelt de regelrechter of het geschil kan worden behandeld. Hiervoor heb je geen advocaat nodig.

 

Lees meer

De Wet toekomst pensioenen gebiedt verplicht invaren, tenzij. De ’tenzij’ speelt bijvoorbeeld bij gesloten pensioenfondsen, waar vaak geen oude werkgever (sociale partners) meer is om invaren te verzoeken. Ook werkgevers met een stijgende beschikbare premie-regeling hoeven niet over naar het nieuwe systeem van een flatrate-premie. Moet er wel ingevaren, zijn de invaarafspraken wel goed en evenwichtig? Niet eens met verplicht invaren pensioen en nu?

Niet eens met verplicht invaren pensioen, en nu?

Pensioengeschil bij de Wet toekomst pensioenen

De overgang naar de Wet toekomst pensioenen brengt grote wijzigingen met zich mee. Het is de verwachting dat het aantal pensioengeschillen toeneemt. Het bijhouden van de eigen pensioenadministratie is belangrijk. Dit zodat jouw pensioendossier op orde is en bijstand kan worden gevraagd.

Meer hierover in de uitzending bij Max meldpunt 25 april 19.55 uur bij NPO2

 

Wie behandelt dan jouw pensioengeschil? Bij een pensioengeschil kan eerst navraag worden gedaan bij de rechtsbijstandsverzekeraar. Het besluit van DAS dat geschillen over invaren niet onder de dekking vallen, is opmerkelijk. Bij vele verzekeraars zijn slechts oorlogssituaties uitgezonderd. Het uitsluiten van dekking voor geschillen over invaren, onderstreept de uitzonderlijke situatie. Biedt de verzekeraar geen dekking (zoals DAS bij geschillen over invaren) of ben je niet verzekerd? Dan zijn er andere instanties die jou bij kunnen staan.

Hierin kan Gommer Advocaten uiteraard ook van dienst zijn. Bijvoorbeeld door jou te vertegenwoordigen in een geschil met de pensioenuitvoerder. Pensioenwetgeving is complex en pensioenuitvoerders hebben baat bij zo min mogelijk discussie. Onze advocaten zijn bekend met de procedures en kunnen jou hierin bijstaan. Op de achtergrond, in der minne óf door jou in rechte te vertegenwoordigen. Benieuwd naar onze dienstverlening? Neem dan contact op met een van onze advocaten.

mr. Suus van Ingen

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*