Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief Lid worden

Geplaatst op 22 april 2025

Wat valt er onder de mededelingsplicht?

In het verzekeringsrecht vormt de mededelingsplicht voor een verzekeringnemer een belangrijk aandachtspunt. Deze mededelingsplicht is opgenomen in artikel 7:928 BW. Maar wat valt er onder de mededelingsplicht in het verzekeringsrecht? Wat moet je als verzekeringnemer nu wel of niet vertellen aan de verzekeraar en dan met name over een strafrechtelijk verleden? De Hoge Raad heeft op dit punt in haar arrest van 7 februari 2025 het nodige verduidelijkt. Waar ging het over?

 

 

Feiten

Verzekeringnemer (Astarte) wilde een verzekering sluiten bij Nationale-Nederlanden. Op het aanvraagformulier (ingediend 26 september 2007) stelt Nationale-Nederlanden de volgende vraag: “is er sprake geweest van aanraking met politie/justitie ter zake van (verdenking van) het plegen van een misdrijf”. Deze vraag is geconcretiseerd in die zin dat het gaat om de periode van de afgelopen 8 jaar. Daarnaast gaat het niet alleen om het bedrijf zelf maar ook daarbij betrokken personen. Specifiek worden de statutair directeur / bestuurder / aandeelhouders benoemd.

De statutair bestuurder heeft in 1999 – 2000 vastgezeten wegens belastingfraude. In 2007 heeft de FIOD een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd wegens verdenking van wederom belastingfraude. Toch heeft Astarte de door Nationale-Nederlanden gestelde vraag met “nee” beantwoord.

In 2010 ontstaat er brand in het pand van Astarte. Zij doet een beroep op de verzekering bij Nationale-Nederlanden. De uitkering wordt geweigerd met een beroep op schending van de mededelingsplicht (7:928 BW).

Mededelingsplicht artikel 7:928 BW

In dit artikel wordt de precontractuele mededelingsplicht geregeld. Lid 1 regelt dat een verzekeringnemer vóór het sluiten van de overeenkomst alle relevante feiten moet melden aan de verzekeraar. De feiten moeten relevant zijn om te kunnen beslissen over de dekking. In lid 5 is opgenomen dat je feiten over het strafrechtelijk verleden alleen hoeft te melden als ze binnen 8 jaar hebben plaatsgevonden. Daarnaast moet de verzekeraar er expliciet naar gevraagd hebben. Én deze vraag moet in niet voor misverstand vatbare termen zijn gesteld. De verzekeringnemer mag dus geen redelijke twijfel hebben over de feiten die hij moet mededelen. Een verzekeraar hoeft niet uit te keren als hij de verzekering niet zou hebben gesloten bij kennis van de ware stand van zaken.

Lees meer

Het is dan van belang dat er duidelijkheid bestaat over de wensen inzake de verzekering. Daarnaast moet ook gecontroleerd worden of aan alle voorwaarden tot het realiseren van de (uitbreiding van de) dekking wordt voldaan. Is dit niet het geval, dan kan dit namelijk vervelende gevolgen hebben.

Let op bij het afsluiten of het wijzigen van een verzekering!

Procedures

De rechtbank heeft de vordering van Astarte afgewezen. De vraag van Nationale-Nederlanden was duidelijk en niet voor misverstand vatbaar. Astarte had moeten weten dat de informatie relevant was. Het Gerechtshof komt tot eenzelfde oordeel, maar via een andere weg. De vraag van Nationale-Nederlanden was ruim en algemeen geformuleerd. Dat kan tot misverstanden leiden. Astarte had echter toch moeten weten dat de feiten over het strafrechtelijk verleden relevant waren. Daardoor is in strijd gehandeld met de mededelingsplicht.

De Hoge Raad geeft verdere duidelijkheid over de omvang van de mededelingsplicht. De vraag was breed geformuleerd. Toch kon er bij Astarte geen misverstand over bestaan dat het strafrechtelijk verleden van de statutair bestuurder medegedeeld moest worden. De mededelingsplicht vervalt niet automatisch bij een algemene vraagstelling. Als het voor de verzekeringnemer duidelijk is dat feiten relevant zijn, moeten ze medegedeeld worden. Zo niet, dan kan de verzekeraar een beroep op verzwijging doen. Astarte heeft dus haar mededelingsplicht geschonden. Nationale-Nederlanden hoeft niet uit te keren.

Conclusie: Wat valt er onder mededelingsplicht

Bij het aangaan van een verzekering is het dus van belang dat je weet wat de mededelingsplicht in het verzekeringsrecht inhoudt. Wat moet je wel of niet vertellen en dan met name over een strafrechtelijk verleden. Je kunt je niet verschuilen achter een te algemene vraag. Heb je twijfels over de te beantwoorden vragen of weigert de verzekeraar een uitkering met een beroep op de mededelingsplicht? Gommer Advocaten adviseert graag over jouw positie.

mr. Linda Evers MPLA CIL

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*