Geplaatst op 05 februari 2025
Voorkom toekomstige pensioengeschillen bij scheiding
Bij een scheiding moeten over verschillende zaken afspraken worden gemaakt. Waaronder de verdeling van de inboedel en overige bezittingen. Het belang van de verdeling van pensioen wordt daarin vaak onderschat. Ten onrechte! De pensioenaanspraken vertegenwoordigen immers een grote waarde.
Na de scheiding moet de pensioenuitvoerder worden geïnformeerd over de pensioenafspraken. Dit voor een rechtstreekse uitvoering van de afspraken door de pensioenuitvoerder. Hiermee kan een toekomstige afhankelijkheid ten opzichte van de ex-partner worden voorkomen. Dit heb je dan ook zelf in de hand! Hoe zit dat precies?
Tijdig informeren
De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) regelt sinds 1 mei 1995 de (wettelijke) verdeling c.q. verevening van pensioenaanspraken. Het uitgangspunt bij scheiding is dat het gedurende het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen bij helfte wordt verdeeld. Partners kunnen bij scheiding bijvoorbeeld in het echtscheidingsconvenant echter ook een andere of géén verdeling overeenkomen.
Over de pensioenafspraken moeten de ex-partners de pensioenuitvoerder informeren. Zeker voor een rechtstreeks recht op uitbetaling daarvan. Dan vereist de wet een tijdige melding van de scheiding, namelijk binnen twee jaar. Dat kan door middel van een daarvoor bestemd formulier, wat kan worden opgevraagd bij de uitvoerder.
Lees ook
In de echtscheiding en mediaton praktijk schort het nog (te) vaak aan kennis over de verdeling of verevening van pensioen bij scheiding. Betrokken adviseurs menen te kunnen volstaan met een uittreksel van www.mijnpensioenoverzicht.nl. Zodat aan de hand van deze informatie de pensioenafspraken in het kader van de scheiding kunnen worden gemaakt. Het vervolgens simpelweg invullen van het mededelingsformulier is echter te kort door de bocht.
Deskundig maatwerk bij pensioen en scheidingVoorkomen is beter dan genezen
Een rechtstreekse uitvoering van de pensioenafspraken door de pensioenuitvoerder, voorkomt een toekomstige afhankelijkheid tussen ex-partners. Het deel van de ex-partner wordt dan door de pensioenuitvoerder immers rechtstreeks aan de ex-partner betaald. Bij het ontbreken van een tijdige melding zijn ex-partners zelf verantwoordelijk voor de toekomstige uitvoering. Én de (maandelijkse) betaling van het pensioendeel van en aan de ex-partner. Dit leidt in de praktijk nogal eens tot (onnodige) discussie.
Dit omdat de pensioenafspraken niet worden nageleefd, onjuist uitgevoerd of discussie ontstaat over de fiscale behandeling daarvan. Dit terwijl ex-partners bij scheiding doorgaans géén (toekomstige) afhankelijkheid van elkaar wensen. In dat kader adviseren onze advocaten over de pensioenafspraken bij scheiding én de uitvoering daarvan. Want: een pensioengeschil voorkomen is beter dan genezen!
Pensioenadvies bij scheiding is hierdoor géén overbodige luxe. Een standaard wettelijke verevening hoeft in jouw persoonlijke situatie immers nog niet de meest passende oplossing te zijn. Hierin zijn onze advocaten graag van dienst. In de vastlegging van de pensioenafspraken of de uitvoering daarvan kunnen onze advocaten ook ontzorgen. Door bijvoorbeeld samen met jou een tijdige melding van de scheiding te doen. Ontstaat toch een geschil over de pensioenafspraken, ook dan zijn onze advocaten zowel in als buiten rechte graag van dienst! Neem daarvoor contact op met één van onze advocaten.