Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 22 oktober 2024

Voor een verzekering moet je premie betalen

Voor een verzekering moet je premie betalen, maar wat als het verzekerd voorwerp verloren is gegaan?

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft zich recent uitgelaten over de vraag hoe omgegaan moet worden met de verzekeringspremie voor een verloren gegaan voorwerp. Wat was er aan de hand?

Gedaagde had via eiseres (een gevolmachtigd verzekeringsbedrijf) een pakketverzekering voor zijn bedrijfsauto afgesloten, die via een financial lease overeenkomst is aangeschaft. Op 23 maart 2022 rijdt gedaagde de auto total loss. Het gevolmachtigd verzekeringsbedrijf heeft vervolgens de auto aan een opkoper verkocht, met de opbrengst het openstaande saldo bij de financial lease maatschappij afgelost en het restant aan gedaagde uitbetaald.

Vordering

Verder heeft het gevolmachtigd verzekeringsbedrijf in de periode april tot en met juli 2022 facturen verzonden voor de maandpremie voor de pakketverzekering van de auto. Nu betaling achterwege bleef, ondanks diverse aanmaningen, is de verzekering vanwege wanbetaling per augustus 2022 geëindigd. Het gevolmachtigd verzekeringsbedrijf vordert nu alsnog betaling van de openstaande facturen. Gedaagde heeft de verzekering immers niet opgezegd, noch een vrijwaringsbewijs toegestuurd.

Verweer

Gedaagde is het hiermee niet eens en is van mening dat deze premie niet (meer) verschuldigd was en wel om de volgende redenen. Allereerst is gedaagde van mening dat hij de auto na het ongeval niet meer in zijn bezit had. Daarnaast voert gedaagde aan dat hij niet de auto heeft afbetaald aan de financial lease maatschappij en daardoor niet beschikte over de kentekencodes en zodoende geen vrijwaringsbewijs kon overleggen aan het gevolmachtigd verzekeringsbedrijf. Tot slot stelt gedaagde dat de auto in de betreffende periode na het ongeval op een afgesloten terrein heeft gestaan en om die reden geen premie verschuldigd was.

Oordeel rechtbank

De rechtbank passeert alle verweren. Gedaagde bleef ook na het ongeval economisch eigenaar van de auto, uit hoofde waarvan hij een verzekeringsovereenkomst heeft gesloten. Die moet gedaagde dan ook opzeggen. Dit wordt niet anders als het gevolmachtigd verzekeringsbedrijf de auto verkoopt en de koopsom heeft uitgekeerd. Hieruit kon gedaagde ook niet afleiden dat de verzekeringsovereenkomst was gestopt, temeer gezien de facturen en vele aanmaningen en berichten over verval van dekking die gedaagde nadien nog heeft ontvangen. Dat de auto in die periode op een afgesloten terrein stond, maakt dit ook niet anders. Immers, de grondslag voor de premieplicht is de verzekeringsovereenkomst en niet het risico dat de auto al dan niet loopt. Tot slot gaat ook het verweer inzake de verkoop niet op. Het is de taak van gedaagde om een vrijwaringsbewijs te regelen, ongeacht wie de auto heeft verkocht. De rechtbank oordeelt dan ook dat gedaagde alsnog de verzekeringspremie moet betalen, inclusief een vergoeding voor de buitengerechtelijke incassokosten.

Lees ook: Beroepsongeschiktheidsverzekering van vloerenlegger naar uitbater

Conclusie

Als je een verzekering hebt afgesloten en er gebeurt iets met het verzekerde voorwerp, is het van belang om goed na te gaan óf het wenselijk is dat de verzekering doorloopt en zo nee, wie de benodigde handelingen moet verrichten om de verzekering op te zeggen. Loop je in de praktijk tegen een dergelijke kwestie aan, dan voorzien de advocaten van Gommer Advocaten je graag van het juiste advies hoe om te gaan met jouw situatie. Je wilt immers niet te veel premie betalen, maar ook niet onverzekerd zijn terwijl dit niet de bedoeling is. Wees dan ook alert!

Mr. Linda Evers MPLA CIL

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*