Geplaatst op 23 juli 2024
Pensioengevolgen einde dienstverband
In de praktijk staat regelmatig de informatieplicht van een werkgever bij einde dienstverband ter discussie. Wat van een werkgever dan kan en mag worden verwacht, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. Bij einde dienstverband wordt echter vaak onvoldoende of onvolledig geïnformeerd over de pensioengevolgen. Doorgaans wordt daarvoor door de werkgever verwezen naar de pensioenuitvoerder én verwacht dat daarmee kan worden volstaan. Dit verweer gaat echter niet altijd op, nu een werkgever ook een eigen verantwoordelijkheid heeft.
Zieke werknemer
Bijvoorbeeld in het geval van uitdiensttreding van een zieke werknemer. Voor deze werknemer zijn de voorzieningen in het pensioenreglement bij ziekte en arbeidsongeschiktheid relevant. In de praktijk wordt echter vaak gebrekkig geïnformeerd over de rechten en aanspraken in de pensioenregeling, en mogelijkheden om deze rechten en aanspraken veilig te stellen. Zeker wanneer daar nog geen aanspraak op kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld een premievrije voortzetting van de pensioenopbouw en/of een arbeidsongeschiktheidspensioen.
Risicoverzekeringen
Een ander voorbeeld waar vaak aan voorbij wordt gegaan, is het komen te vervallen van de risicoverzekeringen. Bijvoorbeeld voor wat betreft het nabestaandenpensioen. Op grond van de per 1 juli 2023 in werking getreden Wet toekomst pensioenen (Wtp), wordt (in de toekomst) in ieder geval een default uitloopperiode van drie of zes maanden gehanteerd. Echter is dit ook afhankelijk van de specifieke situatie van de werknemer. De gevolgen van het (op termijn) komen te vervallen van de risicoverzekeringen kunnen schrijnend zijn. Reden waarom het belangrijk is hierover te informeren, zodat de werknemer zich daarvan ook bewust is.
Informatiebehoefte
Een werknemer is in principe niet gehouden zijn (ex-)werkgever te informeren over de plannen na einde dienstverband. Dit maakt het lastiger de informatiebehoefte daarop af te stemmen, waarvoor een samenspel met de pensioenuitvoerder is vereist. Het is voor een werkgever van belang dat de uitdienst tredende werknemer beschikt over de benodigde informatie, aan de hand waarvan hij kan beschikken over de aan hem toekomende pensioenrechten en -aanspraken. Dit om te voorkomen dat je als werkgever later wordt aangesproken onvolledig te hebben geïnformeerd over de rechten en aanspraken, waardoor deze mogelijk zijn komen te vervallen.
Over de aandachtspunten bij einde dienstverband kunnen de advocaten van Gommer Advocaten jou uiteraard informeren. Hoever de zorg- en informatieplicht van een werkgever in een specifiek geval reikt, is immers afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden van het geval. Daarin dien je als werkgever ook een eigen verantwoordelijkheid te nemen.