Geplaatst op 23 januari 2025
Is een financieel product complex?
In mijn vorige blog heb ik de vraag beantwoord of ‘pensioen complex’ is. Dezelfde vraag geldt natuurlijk of een financieel product (niet zijnde pensioen, dat is overigens ook gewoon een financieel product) complex is?
Geen derde partij
Pensioen is vooral ook complex omdat het om 3 partijen gaat, werkgever, werknemer en uitvoerder zoals geschreven in mijn blog van 23 december 2024. Die derde partij is er bij een financieel product niet. Het is immers gewoon klant en aanbieder (bank, verzekeraar, beleggingsfonds). Wel is er vaak een adviseur bij betrokken. En zoals bekend, hoe meer partijen erbij betrokken zijn des te groter is de kans op ruis.
Product
Vaak is het product sec niet zo ingewikkeld. In elk beleggersboekje staat op pagina 1 bijvoorbeeld dat beleggen in aandelen eerst loont op lange(re) termijn, zeker bij een gespreide inleg. En dat beleggen met geleend geld, met wellicht een vaste termijn van terugbetaling, risicovol is. Ook een aflossingsvrije hypotheek is niet ingewikkeld. Het ‘risico’ dat deze terugbetaald moet worden op een ongewenst moment is wat anders.
Kennis en behoefte klant
De crux zit dan ook altijd in de kennis en behoefte van de klant! Rentederivaten zijn immers prima geschikt om renterisico’s af te dekken. Maar, de klant moet wel begrijpen hoe ze werken, wat hij ervoor betaald en dus afwegen of hij wel/niet het renterisico wil (moet?) afdekken. Naast de kennis van de klant, speelt dus vooral ook zijn behoefte een grote rol.
Execution only of advies
Als de klant de kennis niet heeft dan ‘moet’ hij zich laten adviseren. Ook de aanbieder kan immers weigeren te ‘executeren’ bij gebrek aan kennis, ondanks dat een klant dat overrulet.
Vervolgens is de rol van de adviseur dus van groot belang. In hoeverre adviseurs (zeker in het verleden) hun eigen belang lieten prevaleren boven dat van de klant is vaak de vraag. Maar ook dat maakt dus een financieel product niet ingewikkeld, maar het slechte advies is debet aan het probleem. En dus moet de adviseur aansprakelijk gesteld worden.
Lees ook
Theo Gommer heeft naast pensioenrecht zijn specialisme uitgebreid met financieel recht. Een logische stap nu pensioen steeds meer een financieel beleggingsproduct wordt.
In deze blog deelt Theo zijn 6 gouden beleggingsregels.
De 6 gouden beleggingsregels van Theo