Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 28 mei 2024

Einde dienstverband: denk aan de pensioengevolgen!

Een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, kan verstrekkende gevolgen hebben voor een werknemer. Deze gevolgen zijn niet alleen arbeidsrechtelijk. Ook dient gedacht te worden aan de gevolgen voor de deelname aan de pensioenregeling. De actieve deelname van een werknemer aan de pensioenregeling wordt in beginsel immers beëindigd, waarna de werknemer als gewezen deelnemer in de pensioenregeling wordt opgenomen. De pensioenovereenkomst tussen een werkgever en (ex-)werknemer blijft echter bestaan. Hetgeen ook verplichtingen met zich meebrengt. Dit onderstreept de zorg-/informatieplicht van een werkgever bij einde dienstverband. Óók ten aanzien van de pensioengevolgen.

Informatieplicht vs. informatiebehoefte

In het kader van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) heeft een werkgever een zorg- en informatieplicht ten opzichte van zijn werknemers. De specifieke situatie van een werknemer bepaalt de informatiebehoefte bij einde dienstverband.

Voor een zieke werknemer is het bijvoorbeeld van belang te weten of en onder welke voorwaarden aanspraak kan worden gemaakt op de arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen in de pensioenregeling. Waaronder bijvoorbeeld premievrijstelling en/of een arbeidsongeschiktheidspensioen.

Een werkgever kan niet zonder meer volstaan door te verwijzen naar de pensioenuitvoerder. Uit hoofde van de pensioenovereenkomst heeft de werkgever ook een eigen verantwoordelijkheid. Het is aan de werkgever om die informatiebehoefte vast te stellen én de werknemer afhankelijk daarvan te informeren.

Samenspel pensioenuitvoerder

Uit artikel 39 Pensioenwet (Pw) volgt welke informatie bij een beëindiging van de deelname aan de pensioenregeling door de pensioenuitvoerder dient te worden verstrekt. Waaronder de ‘informatie die voor de deelnemer specifiek in het kader van de beëindiging relevant is’. Een pensioenuitvoerder zal hiervoor in grote mate afhankelijk zijn van de specifieke informatie die de werkgever verstrekt.

Informatie die in het kader van de beëindiging relevant is, kan gelegen zijn in de mogelijkheid tot waardeoverdracht en mogelijkheden om de risicoverzekeringen voort te zetten en/of vrijwillig te blijven deelnemen aan de pensioenregeling. Zowel werkgever als pensioenuitvoerder dienen er dan voor te zorgen dat wordt voorzien in de informatiebehoefte van een werknemer. Met ieder een eigen verantwoordelijkheid.

Let ook op de pensioengevolgen bij de WTP!

De inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen (WTP) per 1 juli 2023, is in het bepalen van de informatiebehoefte bij einde dienstverband ook relevant. Bijvoorbeeld wanneer met de werknemer een compensatieregeling wordt overeengekomen, vanwege de wijziging van de pensioenregeling in het kader van de WTP. Voor een werknemer is het dan van belang dat hij/zij zich bij einde dienstverband bewust is van de gevolgen voor de compensatieregeling. Dit zodat een werknemer hierin een weloverwogen keuze kan maken, en dit punt eventueel in de onderhandelingen over de beëindiging van het dienstverband kan betrekken.

Aandachtspunten bij einde dienstverband

Kortom, einde dienstverband denk ook aan de pensioengevolgen. Door werkgever en pensioenuitvoerder dient invulling te worden gegeven aan de specifieke informatiebehoefte van een werknemer. In de eventuele onderhandeling over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zijn deze aandachtspunten ook voor een werknemer relevant. Dit zodat je je als werknemer ook bewust bent van de pensioengevolgen én dit ook kunt betrekken in de onderhandelingen, zodat daarover later geen geschil ontstaat.

Hierover kan Gommer Advocaten uiteraard adviseren. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Meer weten?

Wil je graag een overzicht ontvangen van de belangrijkste aandachtspunten? Vul het formulier hieronder in en je ontvangt direct de informatie in je mailbox.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*