Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief Lid worden

Geplaatst op 19 november 2024

De pensioenstrop van niet aansluiten, niet naleven

Het belang van een tijdige en regelmatige bpf-check kan niet vaak genoeg worden benadrukt. De financiële gevolgen van een aansluitplicht zijn immers aanzienlijk. Daarvoor is een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam opnieuw illustratief. In een geschil met het bedrijfstakpensioenfonds Foodservice trok de betreffende werkgever aan het kortste eind. En dat brengt de nodige (financiële) gevolgen met zich mee. Dit terwijl de figuurlijke pensioenstrop kan worden voorkomen.

Ambtshalve nota

Partijen discussiëren over de vraag of de activiteiten van werkgever kwalificeren onder het Verplichtstellingsbesluit. Het bedrijfstakpensioenfonds stelt dat hiervan sprake is vanaf datum oprichting (maart 2015). Het fonds is na aanschrijving op basis van openbare informatie overgegaan tot aansluiting. Inclusief het opleggen van een ambtshalve nota. De door werkgever toegestuurde informatie leidde ook niet tot een ander oordeel. Vanwege het onbetaald blijven van de nota heeft het fonds een dwangbevel opgemaakt. Daartegen heeft de werkgever verzet aangetekend.

Toets aan de begrippen

De kantonrechter concludeert dat werkgever vanaf datum oprichting (maart 2015) onder het Verplichtstellingsbesluit kwalificeert. Het verweer dat werkgever geen groothandel is en niet voldoet aan de afnemerseis wordt door de kantonrechter afgewezen. Dit onder verwijzing naar de Van Dale voor een definitie van de begrippen in het Verplichtstellingsbesluit. De uitleg van een dergelijk besluit vindt immers plaats aan de hand van de cao-norm. De bewoordingen van het besluit zijn hierdoor doorslaggevend, en daaraan worden de activiteiten van een werkgever getoetst. Dit leidt in de praktijk nogal eens tot discussie én verschil van inzicht.

Lees ook: Help, ik ben mijn pensioen kwijt

Aansluiten en naleven

Als de werkgever onder de omschrijving van het Verplichtstellingsbesluit valt, ontstaat een aansluitplicht van rechtswege. Én moet een werkgever de statuten en reglementen van het bedrijfstakpensioenfonds naleven. Waaronder het aanleveren van de gevraagde gegevens en premiebetaling voor haar werknemers.

De kantonrechter oordeelt dat de ambtshalve nota verschuldigd is. Tegen de hoogte van de nota is geen bezwaar gemaakt. Ook wordt werkgever veroordeeld in de incasso- en  proceskosten én de handelsrente. Een totaalbedrag van circa € 84.000,-. En werkgever is gehouden de werknemersgegevens te verstrekken.

Voorkomen is beter dan genezen

Volgens de kantonrechter is een aansluitplicht bij oprichting in 2015 ontstaan. Onduidelijk is of destijds een bpf-check is gedaan. Het Verplichtstellingsbesluit is door de jaren heen ook drie keer (beperkt) gewijzigd. Hetgeen in ieder geval aanleiding moet geven tot een nieuwe bpf-check, wanneer de bedrijfsactiviteiten daar mogelijk onder vallen.

Een verplichting tot aansluiting en naleving brengt grote financiële gevolgen met zich mee. Daarvoor is deze casus illustratief. Het voorkomen van een discussie over een aansluitplicht, is beter dan het genezen daarvan. Hier houdt ons kantoor zich dagelijks mee bezig. Het periodiek uitvoeren van een bpf-check kan uitkomst bieden. Bij een aanschrijving door een bedrijfstakpensioenfonds is het zaak tijdig te handelen. Hierin kunnen de advocaten van Gommer Advocaten jou adviseren. Dit om een vermeende aansluitplicht te betwisten, de datum van aansluiting te verleggen óf in overleg met het fonds de gevolgen van een aansluitplicht te beperken. Met het doel de pensioenstrop te voorkomen. Een kop in het zand tactiek baat in ieder geval niet!

Mr Suus van Ingen – pensioenadvocaat

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*