Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 16 mei 2023

De juiste aandacht voor pensioen bij fusie/overname

Pensioen blijft de belangrijkste arbeidsvoorwaarde en ook de ‘duurste’. Als er dus veranderingen in het bedrijf optreden, moet pensioen zeker de juiste aandacht krijgen.

Fusies of overname

Uiteraard speelt dat bij een fusie of overname. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

  • Wat zijn de verschillende pensioenregelingen?
  • Moet er geharmoniseerd en hoe doe je dat?
  • Hoe zit het contractueel met de uitvoerders/verzekeraars?

Als een onderdeel zich afsplitst, speelt het pensioenvraagstuk ook. De vraag is dan of beide ‘bedrijven’ nog wel of niet meer onder een verplicht pensioenfonds of een (andere) CAO vallen. En wat zijn de afspraken gemaakt met de werknemers en eventueel vakbonden?

En eindelijk de belangrijkste vraag; hoe wil je de pensioenregeling vormgeven?

Verandering van werkzaamheden

Ook als de werkzaamheden zelf veranderen, kan er opeens een verplicht bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) op de stoep staan. Bij veel fondsen moet je al verplicht deelnemen als een paar procent van de omzet onder hun verplichtstelling valt.

Iedere paar jaar een Bpf-check doen is dan ook geen luxe.

Pensioen is een belangrijk agendapunt

Pensioen is onderdeel van ondernemen en arbeid en moet eigenlijk continu op de agenda staan. En niet nádat er bedrijfsontwikkelingen zijn, maar juist vóór dat er keuzes worden gemaakt. Dan kan er nog ‘gestuurd’ worden. Dat is altijd in het belang van alle betrokken partijen; verkoper, koper & werknemers.

Veel fusies lopen spaak op de verschillen in bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden en dus pensioen. Het is zonde om achteraf te constateren als er vooraf betere keuzes waren gemaakt. Pensioen is daarbij een essentieel onderdeel!

Dit artikel is geschreven door mr Theo Gommer MPLA CCFP, Managing Partner.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*