Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 10 september 2024

Vragenformulier pensioenfonds

Het vragenformulier bedrijfstakpensioenfonds: een wolf in schaapskleren?

Bedrijfstakpensioenfondsen hanteren over het algemeen een actief opsporingsbeleid ten aanzien van werkgevers die mogelijk onder haar Verplichtstellingsbesluit kwalificeren. Dit is grotendeels het gevolg van het adagium ‘geen premie, wel recht’. Op grond daarvan kunnen werknemers pensioenrechten en -aanspraken bij een bedrijfstakpensioenfonds claimen, wanneer werkzaamheden worden verricht die kwalificeren onder de werkingssfeer van een Verplichtstellingsbesluit.

Zodra wordt voldaan aan die kwalificatie, is het afdragen van premie géén vereiste voor het bestaan van rechten en aanspraken. Voor een bedrijfstakpensioenfonds is het hierdoor zaak werkgevers te signaleren die onder het Besluit kwalificeren zodat de benodigde premie kan worden gevorderd. Én dit dus niet ten laste komt van het bedrijfstakpensioenfonds en de deelnemers aan de pensioenregeling.

Het opsporingsbeleid

In de praktijk zien wij dat bedrijfstakpensioenfondsen aan de hand van SBI-codes in de Kamer van Koophandel op zoek gaan naar werkgevers die mogelijk onder de werkingssfeer kwalificeren. De SBI-code staat voor Standaard Bedrijfsindeling, aan de hand waarvan een duiding wordt gegeven van de activiteiten van een onderneming.

De SBI-codes worden als signaal en aanknopingspunt gebruikt. In de beoordeling van een mogelijke aansluitplicht zijn echter de feitelijke werkzaamheden van belang. De SBI-codes kunnen immers een vertekend beeld geven van de daadwerkelijke activiteiten van de werkgever. Belangrijk daarbij op te merken is dat per 1 januari 2025 een grote wijziging plaatsvindt in de structuur van de SBI-codes. Het CBS spreekt over een aantal inhoudelijke aanscherpingen, hetgeen zou betekenen dat opnieuw wordt gekeken naar de toedeling van activiteiten aan bepaalde codes. Dit kan per die datum dan ook een verplaatsing naar een andere code tot gevolg hebben. Ondanks dat SBI-codes slechts als signaal en aanknopingspunt worden gebruikt, kan een wijziging daarvan wel maken dat werkgevers in beeld van een fonds komen. Belangrijk is en blijft dan ook te controleren of de SBI-code overeenkomt met de feitelijke activiteiten, dan wel zoveel als mogelijk aansluit, gezien de beperking in de codes, zodat een (onjuiste) aanschrijving kan worden voorkomen.

Een ander voorbeeld uit de praktijk is het signaleren van werkgevers na berichten c.q. aanwijzingen naar aanleiding van de aansluiting van andere, soortgelijke werkgevers. Hetgeen tot gevolg heeft dat bedrijfstakpensioenfondsen ook deze werkgevers in de branche aanschrijven met het verzoek aan te sluiten. Of een aanschrijving kan gebeuren, nadat een werknemer van de werkgever zich meldt bij het pensioenfonds en pensioen claimt.

Lees ook: De uitleg van een Verplichtstellingsbesluit: de leidende cao-norm

Vragenformulier

Normaliter gaat een bedrijfstakpensioenfonds doorgaans over tot het aanschrijven van de werkgevers, waarvan zij vermoedt dat sprake is van een aansluitplicht. Deze werkgevers worden dan vervolgens vaak verzocht een vragenformulier in te vullen, aan de hand waarvan volgens het fonds een beoordeling kan plaatsvinden óf sprake is van een aansluitplicht. Ondanks dat het invullen van dit vragenformulier mogelijk onschuldig voorkomt, is een waarschuwing bij het invullen daarvan gepast.

Met het vragenformulier verzamelt het bedrijfstakpensioenfonds immers de benodigde informatie over jou als werkgever. Ook kan het zijn dat gevraagd wordt naar informatie over het werknemersbestand. De vragen in het formulier zijn niet altijd duidelijk geformuleerd en worden soms sturend gesteld. Een verkeerde interpretatie daarvan kan echter grote gevolgen hebben. Daarbij is het meestal niet mogelijk een nuancering aan te brengen, een simpel ja of nee volstaat met de nodige gevolgen. Aan de hand van de antwoorden concludeert een bedrijfstakpensioenfonds doorgaans of sprake is van een aansluitplicht. Zonder dat dit bij het invullen door een werkgever wordt gerealiseerd en dus belangrijke informatie over de daadwerkelijke werkzaamheden van werkgever ontbreekt. Door bedrijfstakpensioenfondsen wordt regelmatig een beroep gedaan op de door de werkgever verstrekte informatie. Dit terwijl een beoordeling van de feitelijke werkzaamheden van de werkgever is aangewezen.

Advies inwinnen

Zodra een aanschrijving van een bedrijfstakpensioenfonds wordt ontvangen, is het van belang dat hierover tijdig advies wordt gevraagd én zo nodig bezwaar wordt gemaakt tegen de vermeende aansluitplicht. Ga dan ook niet zomaar over tot het invullen van een vragenformulier zonder hierover een pensioenadviseur of pensioenadvocaat te hebben geraadpleegd. Belangrijk is wel op tijd te schakelen, om te voorkomen dat een pensioenfonds overgaat tot het opleggen van nota’s. Negeren is derhalve zeker niet het devies.

In dat kader is het ook van belang de ontwikkelingen in de werkingssfeer van verplichtstellingsbesluiten en de jurisprudentie daarover in de gaten te houden. Immers kan een aansluitplicht van rechtswege ontstaan of komen te vervallen.

Hierover kan Gommer Advocaten jou als werkgever informeren en adviseren.

Mr Suus van Ingen – pensioenadvocaat

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*