Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 26 juni 2024

Zorgvuldig informeren, communiceren en vastleggen

Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) in werking getreden. Dit brengt een grootschalige wijziging van het Nederlandse pensioenstelsel met zich mee. Al deze wijzigingen dienen zorgvuldig te worden vastgelegd en gedocumenteerd. Vervolgens is het dan aan pensioenuitvoerders en werkgevers om over de wijziging van de pensioenregeling en over de gevolgen te informeren en te communiceren. Het afstemmen van deze informatie op het werknemersbestand of de leden van de ondernemingsraad (OR) kan een uitdaging zijn. Het vertalen van juridische teksten naar begrijpelijke taal vraagt om zorgvuldige formulering.

Informeren en begeleiden

Het juridisch controleren van de diverse documenten is dan ook een must. Een werkgever heeft immers een zorg- en informatieplicht ten opzichte van de werknemers. Om latere discussies met werknemers te voorkomen, is het van belang dat de informatie over de wijziging van de pensioenregeling duidelijk wordt gecommuniceerd. Dat geldt ook voor wat betreft de communicatie over de wijziging van de pensioenregeling aan de leden van de OR. Voor een wijziging van een pensioenregeling is immers de instemming van de OR vereist.

In het opstellen of beoordelen van de diverse documenten kunnen onze advocaten jou van dienst zijn. Daarbij kan worden gedacht aan juridische documenten, zoals het controleren van de pensioenovereenkomst en uitvoeringsovereenkomst, maar ook de verschillende vormen van pensioencommunicatie zoals een toelichting op de wijziging of een presentatie over de nieuwe pensioenregeling. Uitgangspunt daarbij is dat de informatie juridisch juist is, maar ook op een begrijpelijke manier wordt gecommuniceerd. Dit om latere discussie met werknemers te voorkomen. Een kritische frisse blik op de relevante stukken is vereist. Ook wanneer deze zijn opgesteld door de pensioenuitvoerder.

 

Lees ook: Een te hoog pensioen, corrigeren of niet?

 

Wil je hier meer over weten?

Onze advocaten begeleiden jou graag in het opstellen en controleren van de (juridische) documenten en bijbehorende communicatie. We vertellen jou graag meer over de mogelijkheden met betrekking tot de WTP-check. Wil je direct contact met een van onze advocaten, bel (013-5070740) of mail ons (info@gommeradvocaten.nl).

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*