Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 12 juni 2024

De 6 gouden beleggingsregels van Theo

Inmiddels heb ik de specialisatieopleiding Financieel Recht van de Grotius Academie afgerond. Voor mij een goede manier om mijn kennis te actualiseren. Mede op basis van die kennis kom ik tot een 6-tal gouden beleggingsregels, ook in relatie tot pensioenbeleggen.

De 6 gouden beleggingsregels van Theo

  1. Spreiding. De bekende pianist Jan Vayne won zijn zaak tegen de Triodos bank omdat ze hem niet op het risico van zeer eenzijdig beleggen in Triodos-certificaten hadden gewezen. Een mooi voorbeeld van bijzonder zorgplicht van de aanbieder.
  2. Lange termijn. Beleggen is lange(re) termijn. Hoe korter de beleggingshorizon, des te risicovoller (en is nog meer spreiding beter). Lange termijn en spreiding is bij pensioen gezien de langdurige premie-inleg dus een goede combinatie.
  3. Begrijp het product. Zelfs ik begrijp sommige producten niet. Begrijp je het product dus niet? Niet instappen.
  4. Het nut. Wees ‘maatschappij’ kritisch. Er komt steeds meer regelgeving inzake maatschappelijk verantwoord beleggen. Dat moet ook. Snel geld is vaak ‘slecht’ geld. Wees dus kritisch voor jezelf, wat je echt wilt bereiken met beleggen. Mede gezien de maatschappelijke impact.
  5. Wees slecht van vertrouwen. Keukenverkopers, 2e hands autoverkopers en beleggen. Alle drie vergelijkbaar. Vertrouw alleen jezelf en je overige trusted parties. Dat zijn vaak niet degenen die verdienen aan jouw beleggingen…
  6. Tot slot. Gebruik je eigen gezonde verstand. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo.

Financiële crises

Dit zijn mijn 6 gouden beleggingsregels geworden, nu ik pretendeer ‘alle’ kennis te hebben over de markten. Als ik die projecteer op de financiële crises die ik heb meegemaakt, dan kloppen ze. In 2001 de Internetbubbel. Te eenzijdig belegt in internetbedrijven. Vergelijk nu AI en crypto? En bij crypto nog aanvullend, wat is het echte maatschappelijke nut?

En in 2008 de financiële (hypotheek) crisis. Te eenzijdig en te ingewikkelde producten. Dat een bank af wil van bepaalde hypotheken gezien strategische keuzes (bijvoorbeeld geen zakelijke hypotheken meer of niet in een bepaalde branche), prima. Maar de balans opschonen om nieuwe nog risicovollere producten te kunnen aanbieden?

En tot dat ‘gezonde verstand’. Als je je beseft dat je risico neemt, prima. Maar bij twijfel… niet doen! Geld maakt niet gelukkig, is niet voor niets het spreekwoord.

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*