Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief

Geplaatst op 08 mei 2024

Pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen als arbeidsvoorwaarde

Pensioen heeft zich ontwikkeld van sociale arbeidsvoorwaarde, als financieel product naar beleggingsproduct. Vanaf de Wet Toekomst Pensioenen wordt de hoogte van het pensioen bepaald door het kapitaal, gevormd door premie-inleg en beleggingsresultaat. Ook na ingang kan het pensioen nog stijgen of dalen afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Eigen keus

Daarnaast zijn er steeds meer werkgevers die geen pensioenregeling, maar een collectieve lijfrente aanbieden waarbij de deelnemer zelf moet kiezen om a. überhaupt deel te nemen en b. welke beleggingskeuzes worden gemaakt. Dit geldt natuurlijk ook voor alle zzp’ers en DGA’s in Nederland. In totaal spreken we dan over bijna 3 miljoen toekomstig pensioengerechtigden.

Zorgplicht

In alle gevallen speelt dan de zorgplicht van de betrokken aanbieders en adviseurs. Daar waar er nu nog een ‘harde’ scheiding is tussen de (publieke) eisen vanuit de Wft, de Pensioenwet en het (private) Burgerlijk wetboek, zullen deze in de toekomst gaan versmelten.

Know Your Customer

Zorgvuldig omgaan met het prudent-person/ken-je-klant-beginsel is dan ook vereist. Een nieuw pensioen-woekerpolisschandaal willen we allemaal voorkomen immers. Nog afgezien van het feit dat een procedure lang duurt en als je als pensioengerechtigde wint en dus extra kapitaal genereert, het pensioen al lang is ingegaan en dat als mosterd na de pensioenmaaltijd komt.

Werkgever en pensioenbeleggen

Werkgevers die geen pensioenregeling aanbieden, maar wel betrokken zijn bij een (vrijwillige) collectieve lijfrente, moeten zich eveneens vergewissen van hun zorgplicht. Niet zozeer als aanbieder, maar wel op grond van goed werkgeverschap. Ook die zorgplicht zal zich verder ontwikkelen. Goede afstemming met de aanbieder is dan een vereiste, wie doet wat. En daarnaast uiteraard de juiste communicatie en vastlegging.

Meer weten?

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in pensioen en financieel recht, de perfecte combinatie bij pensioenbeleggen. We zijn telefonisch bereikbaar via 013-5070740 en per mail: info@gommeradvocaten.nl.

 

Lees ook de blog van Theo Gommer: Financieel recht is nu belangrijker dan ooit!

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*